Shotokan karate on eräs maailman eniten harrastetuista ja laajimmalle levinneistä karaten tyylisuunnista. Gichin Funakoshin oppeihin perustuvan tyylisuunnan tekniikat ovat muuttuneet paljon ajan kuluessa. Funakoshi tunnettiin lempinimellä Shoto, ja myöhemmin tyylisuunnan nimeksi annettiinkin Shotokan. Opetuksen tunnusomaisia piirteitä ovat kurinalaisuus ja järjestelmällisyys. Shotokanin tekniikat ovat näyttäviä ja voimakkaita ja liikkeissä pitää korostua kime (voiman keskittäminen, usein kiai huuto). Suomessa Shotokan karatea voi harrastaa Nurmijärven lisäksi mm. Espoossa, Lahdessa, Orimattilassa, Porvoossa, Tampereella ja Oulussa.

Shotokan tyylille on ominaista voimakkaat ja matalat asennot, jonka vuoksi tyylisuunnan katat ovat maailmalla erittäin suosittuja. Kaikki harjoittelu perustuu vahvaan perustekniikkaan. Myös Shotokanin Gichin Funakoshille oli tärkeää mielen ja kehon harjoittaminen. Funakoshi suosikin katan harjoittamista, sillä ottelumuodot olivat hänelle vain katan sovellusta.

Tyypillisesti harjoittelu on jaettu kolmeen osaan: kihon (perusliikkeet), kata(liikesarjat) ja kumite (sparraus). Perustekniikoita harjoitellaan alkuvaiheessa syvästä, leveästä otteluasennosta, jonka ansiosta liikeet ovat voimakkaita. Tällä pyritään kehittämään oppilalle vahvaa tasapainoa ja jalkojen lihaksia. Shotokania kuvataan tyylisuunnista “vaikeaksi” tai “etäiseksi”, koska aloittelijat opettelevat perustekniikat korostetusti. Tämän kaiken ansiosta perustekniikka kuitenkin kehittyy voimakkaaksi.

Myöhemmässä vaiheessa oppilaalle opetetaan virtaviivaisempia, sulavampia tekniikoita. Voitaneen sanoa, että ilman vahvaa perusteknistä osaamista ei karateka tule oppimaan kumitea (ottelua) eikä kataa kunnolla. Shotokan karate on suorasukainen ja eteenpäin liikkuva tyyli, jossa jokainen isku on vaarallinen ja torjunnat voivat toimia myös hyökkäyksinä.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment